Reis van Ronald H.

Voor mijn eerste keer was ik best wel wat zenuwachtig, want ik had geen idee wat ik er precies van moest verwachten en tussen wat voor mensen ik terecht zou komen. Achteraf gezien heb ik me daar voor niets druk over gemaakt. Ik heb nu binnen vijf maanden drie maal een Ayahuasca-ceremonie meegemaakt en kan wel stellen dat het voor mij veel heeft opgeleverd.

De intentie voor mijn eerste reis was het loslaten/verwerken van pijn en verdriet. Ik had enorm veel moeite om het te laten gebeuren en terwijl de rest van de groep al op reis was, lag ik nog steeds voor me uit te staren en tegen de begeleiding te verkondigen dat er niets gebeurde. En toen gebeurde er wel iets. Het begon met een tinteling in mijn voeten, wat vreemd en plezierig aanvoelde. Door dit vreemde gevoel schoot ik in de lach wat de tinteling weer versterkte . Nu voelde ik het door mijn hele lichaam. Ik begon te zweven en belandde in een oerwoud waar ik één met het blad van een boom/plant meegolfde op de wind. Ik was één met alles en voelde mij thuis. Heerlijk. Ik hoorde mannelijke en vrouwelijke stemmen die van alles tegen mij zeiden: “zie je nou hoe gemakkelijk het allemaal is?” en “waar was je nou al die tijd?”. Het thuis voelen en de vraag waar ik al die tijd was geweest deed mij beseffen dat ik lange tijd ver van mijzelf verwijderd ben geweest en mij eigenlijk nog nooit ergens heb thuis gevoeld. Hier werd ik enorm verdrietig van en het gelukzalige gevoel maakte plaats voor intense pijn. Alsof er een film voor mij werd afgedraaid, zag ik mezelf opgroeien tot de volwassen man die ik nu ben. Zo’n trieste film had ik nog nooit gezien, dus ik heb met volle overgave gehuild en daarbij flink overgegeven. Toen ik dacht dat het nooit meer zou stoppen was het alsof die hele film uit mijn hoofd werd gescheurd en was het voorbij.

Aan de eerste reis heb ik veel gehad. Ik ben nu in staat mij in mijn eigen huis thuis te voelen. Vaak alleen maar niet meer eenzaam. In mijn hoofd en lijf voelt alles wat prettiger en lichter aan.

Tijdens mijn tweede reis heeft Ayahuasca me behoorlijk hardhandig door een stuk schaamte heen laten gaan. Ik weet nu dat ik me niet voor mijzelf hoef te schamen. Dit sterkt mijn zelfvertrouwen.

Tijdens mijn derde reis heb ik gezien dat ik niet meer de persoon hoef te zijn die ik ben geweest. Ik verander en dat voelt goed!